Tekencursussen in Utrecht en online

diepgang, experiment en tekenplezier

De cursussen van Marisa zijn erop gericht je tekenvaardigheden te verbreden en verdiepen. Door oefeningen te doen breid je je mogelijkheden uit: je probeert nieuwe lijnvoeringen en materialen, speelt met de ordening van de figuren op je vel, kijkt wat er gebeurt als je volle tekeningen maakt of juist heel sobere, of als je de inhoud van je werk in een andere vorm giet. De nadruk ligt op speels onderzoek en scherpe reflectie op de gemaakte tekeningen. Barrières worden geslecht, en je krijgt handvatten aangereikt om je werk inhoudelijk en tekenvaardig op een hoger plan te tillen.

Op het moment geeft Marisa enkel cursus online. Hieronder kun je het cursus aanbod zien. Wil je de nieuwsbrief ontvangen over Marisa’s cursussen, laat het even weten door een mail te sturen naar info[at]marisarappard.nl.

Losse adviesgesprekken doet Marisa live. Structurele begeleiding live of online is ook mogelijk, neem ook daarvoor even contact op of kijk op de pagina adviesgesprekken.

 

Voor wie?

De cursussen zijn gericht op gevorderden – mensen die ervaring hebben met tekenen, schilderen of op een ander beeldend vlak. Belangrijker dan ervaring is echter een nieuwsgierige houding en een open blik: Marisa begeleidt graag mensen die willen opfrissen, herbezinnen of nieuwe wegen zoeken. Vanuit plezier tot nieuwe ontdekkingen komen is in haar cursussen belangrijker dan een kant en klaar eindresultaat.

Online tekencursus

Hoe werkt het?

De cursussen bestaan uit 8 lessen.

Wekelijks is er een ontmoetingsmoment online van 1 uur; we stemmen samen af wanneer. In overleg is tweewekelijks ook mogelijk. Dit moment is bedoeld om gezamenlijk het gemaakte werk te bespreken en uit te wisselen hoe het je is vergaan tijdens het tekenen.

Een paar dagen voor de eerste ontmoeting ontvang je een pdf met een inleiding en opdrachten van les 1. Tijdens de eerste ontmoeting inventariseer ik wat je graag wilt leren.

Een les beslaat +/- 3 uur. Je kunt je tijd naar eigen inzicht indelen.

Na 1 week mail je mij foto’s van je tekeningen en stuur ik jou de volgende pdf.
Online bespreken we hoe de vorige les is gegaan.

Naar behoefte kan 1 van de werkbesprekingen live zijn.

Prijzen

Je kunt de cursus individueel volgen. In een kleine groep is er de mogelijkheid om van elkaar te leren, de max ligt bij 3 personen.

Individueel: 8 lessen + bespreekmomenten van 40 min. € 350
2-3 personen: 8 lessen + bespreekmomenten van 1 uur € 300 p.p.
(prijzen incl. btw).

Aanmelden kan op ieder moment. Wil je in een kleine groep cursus volgen, dan probeert Marisa die samen te stellen.

Stuur een mailtje als je interesse hebt: info[at]marisarappard.nl

Welke cursussen kun je volgen?

Van binnen naar buiten

In deze cursus van 8 lessen ga je in de wereld om je heen op zoek naar input voor tekeningen die een heel persoonlijke weergave zijn van wat jou bezighoudt.
Je oefent in het tekenend absorberen wat er om je heen gebeurt, van wat je ziet en hoort, van wat je mooi vindt of juist lelijk. Speels en vanuit de associatie teken je wat dat met je doet, wat je erbij denkt, wat je erin interesseert, op zoek naar (verdieping van) je eigen spoor.
Met gerichte oefeningen wordt je op pad gestuurd om te tekenen wat je buiten je ziet en waar dat binnenin jou raakt. Ook werk je met zelfgemaakte foto’s of bestaand beeldmateriaal.
Je verkent losjes in de breedte, en spitst in de loop van de cursus meer toe op dat wat je het interessantst vindt.

Coherentie

Deze cursus heeft een vrije en open opzet.
Het doel is om jou bodem, eigenheid, stevigheid en verdieping te bieden in wat je maakt.
Je wordt je bewust(er) van wat je wilt tekenen en hoe je daar vorm aan kunt geven.

Je werkt zelfstandig aan de tekeningen die jij maken wilt.
Per les kun je daarbij een vraag of verdiepende opdracht meekrijgen die jou uitdaagt om een verdiepende stap te zetten.

Aan het eind van de cursus weet je beter waar je staat en heb je je gereedschapskist uitgebreid met de tekenvaardigheden die jij nodig hebt.

De intentie van de tekening

Wanneer is een tekening af?

Je kunt het besluiten op basis van formele aspecten, zoals kleur, vorm, compositie.Toch kan het zijn dat die allemaal kloppen en de tekening het nog steeds niet ‘doet’.

Terwijl het soms ook zomaar raak is, en je het weet, zonder het te kunnen uitleggen.

In deze cursus gaan we op zoek naar dat extra ingrediënt dat zorgt dat een tekening zindert. Hoe kun je, los van hoe je denkt of vindt dat je tekening eruit moet zien, weten hoe hij eruit moet zien? En vanuit wat voor ‘attitude’ moet je werken om dat voor elkaar te krijgen? In een uitdagende mix van opdrachten worden de keuzes die je al tekenend maakt op scherp gezet en probeer je die ene tekening te maken die zo onontkoombaar is dat je er domweg niet omheen kunt.