Tekencursussen in Utrecht en online

diepgang, experiment en tekenplezier

De cursussen van Marisa zijn erop gericht je tekenvaardigheden te verbreden en verdiepen. Door oefeningen te doen breid je je mogelijkheden uit: je probeert nieuwe lijnvoeringen en materialen, speelt met de ordening van de figuren op je vel, kijkt wat er gebeurt als je volle tekeningen maakt of juist heel sobere, of als je de inhoud van je werk in een andere vorm giet. De nadruk ligt op speels onderzoek en scherpe reflectie op de gemaakte tekeningen. Barrières worden geslecht, en je krijgt handvatten aangereikt om je werk inhoudelijk en tekenvaardig op een hoger plan te tillen.

Najaarscursus 2017: Beeldbank

Bestaand beeldmateriaal is overal om ons heen en een rijke bron om uit te putten. Tekenaars gebruiken foto’s en ander extern beeldmateriaal vaak als voorbeeld en inspiratiebron.

Bij de vertaalslag van foto naar tekening kom je heel wat vraagstukken tegen. Blijf je dicht bij de beeltenis en teken je hem zo realistisch mogelijk na? Zet je de foto naar je hand en vervorm je de afbeelding? Of levert hij enkel een idee voor een tekening die er heel anders uit komt te zien?

In deze cursus nemen we de mogelijkheden onder de loep. We gaan in op zowel de vorm (formaat, kleur, lijnvoering, arcering) als de inhoud (wat vertelt de foto en hoe belandt dat in jouw tekening?). We tekenen de foto na, onderzoeken wat onder het oppervlak van de afbeelding schuilt en kijken de kunst af bij kunstenaars die naar foto’s werken.

Al doende vorm je je een heldere mening over hoe jij met bestaand beeldmateriaal om wilt gaan en oefen je je tekenvaardigheden.

Je brengt telkens je eigen beeldmateriaal mee aan de hand van specifieke instructies.

Marcel van Eeden
Charlotte Schleiffert

Data: 2, 16 en 30 september, 14 en 28 oktober, 11 en 25 november, 9 december 2017
Tijd: 11 – 14 u.
Locatie: het pand van Atelier STOK, Bemuurde Weerd o.z. 32, Utrecht
Prijs: 275 euro (inclusief BTW, koffie/thee, tekenpapier – lunch en tekenmateriaal breng je zelf mee)
Aanmelden: voor 20 augustus, mail naar info@marisarappard.nl

Voor wie?

De cursussen zijn gericht op gevorderden – mensen die ervaring hebben met tekenen, schilderen of op een ander beeldend vlak. Belangrijker dan ervaring is echter een nieuwsgierige houding en een open blik: Marisa begeleidt graag mensen die willen opfrissen, herbezinnen of nieuwe wegen zoeken. Vanuit plezier tot nieuwe ontdekkingen komen is in haar cursussen belangrijker dan een kant en klaar eindresultaat.

Online cursus volgen

Het is mogelijk de cursussen die Marisa aanbiedt te volgen via mail en Skype.

Hoe werkt het?

Tweewekelijks ontvang je een online video met een introductie op de les, en een pdf met opdrachten waaraan je thuis werkt.
Om de twee weken ontmoeten we elkaar op de maandagavond via Skype, van 8 tot 9 u ‘s avonds. Dit moment is bedoeld om gezamenlijk het gemaakte werk te bespreken en uit te wisselen hoe het je is vergaan tijdens het tekenen.

De prijs voor een cursus is 250 euro.

Stuur me een mailtje als je interesse hebt: marisarappard@hotmail.com

Online te volgen: huidige cursus ‘Beeldbank’ (zie boven) en de cursus ‘De intentie van de tekening’

Wanneer is een tekening af?

Je kunt het besluiten op basis van formele aspecten, zoals kleur, vorm, compositie.
Toch kan het zijn dat die allemaal kloppen en de tekening het nog steeds niet ‘doet’.

Terwijl het soms ook zomaar raak is, en je het weet, zonder het te kunnen uitleggen.

In deze cursus gaan we op zoek naar dat extra ingrediënt dat zorgt dat een tekening zindert. Hoe kun je, los van hoe je denkt of vindt dat je tekening eruit moet zien, weten hoe hij eruit moet zien? En vanuit wat voor ‘attitude’ moet je werken om dat voor elkaar te krijgen? In een uitdagende mix van opdrachten worden de keuzes die je al tekenend maakt op scherp gezet en probeer je die ene tekening te maken die zo onontkoombaar is dat je er domweg niet omheen kunt.

De prijs voor deze cursus is 250 euro. Hij is individueel te volgen en bij genoeg aanmeldingen start ik een nieuwe groep.

Stuur me een mailtje als je interesse hebt: marisarappard@hotmail.com